Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z surowych ziemniaków

Nie ukrywając ten przepis na zapiekankę ziemniaczaną jest dosyć trudny. Powodem jest to, że używamy do niego surowych ziemniaków.

Lista potrzebnych składników:

- ziemniaki
- 20 dag pieczarek
- 30 dag kiełbasy zwyczajnej
- 2 szt. cebuli
- 15 dag sera żółtego
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 0,3 dag masła

oraz przyprawy, takie jak:

- pieprz
- sól
- jarzynka


Przygotowanie:

Ziemniaki trzeba obrać, umyć i pokroić na plastry – tutaj uwaga – na bardzo cienkie plastry, bo ziemniaki nie są w tym przepisie wcześniej gotowane. Jeżeli ktoś chce to może je wcześniej podgotować – będzie łatwiej i szybciej, ale według przepisu powinny być surowe, więc zapiekanka ziemniaczana może mieć inny smak. Ale naprawdę – wystarczy, że będą bardzo cienkie. Następnie należy pokroić pieczarki, kiełbasę i cebulę. Do sera żółtego używamy tarko – najlepiej na największych oczkach.

Tak przygotowane składniki układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym.  Możemy zrobić to przykładowo tak:

    1.  Ziemniaki
    2.  Pieczarki
    3.  Cebula
    4.  Kiełbasa
    5.  Ziemniaki

Po nałożeniu każdej warstwy należy ją doprawić przyprawami. Starty ser żółty rozsypujemy na samym końcu. .

Wszystko to zalewamy roztworem, który powinien być rozmieszaną wodą z dodatkiem łyżki śmietany, mąki i dwoma łyżkami przecieru pomidorowego. Możemy dodać również coś od siebie – oczywiście mając pewność, że nie zepsuje to smaku zapiekanki ziemniaczanej.

Na samym końcu wkładamy naczynie do piekarnika na ok godziny w 180 stopniach – oczywiście pod przykryciem. Szczerze mówiąc ciężko określić tutaj dokładny czas, zależy to od wielu czynników, nawet od rodzaju ziemniaków. Na tym własnie polega trudność tego przepisu.

Podczas wyciągania trzeba uważać, bo naczynie jest naprawdę gorące.

Smacznego.

21 komentarzy

W kategorii

21 Odpowiedzi na Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z surowych ziemniaków

  1. Redaktor

    Zapraszam do komentowania i własnych propozycji.

  2. Anonimowaa

    Bardzo dobre wyszło ;) Ale muszę przyznać, że ciężko było ogarnąć tyle składników na początek.

  3. Anonim

    Bardzo dobry przepis, ale kiedy dać i gdzie żółty ser do tej zapiekanki ?

  4. Anonim

    Osobiscie dodaje jeszcze cebule i boczek. Natomiast na wierzch rozlewam miksture z mleka polaczonego ze smietana, majonezem, czosnkiem. Przy uzytym serze daje to fajna i smaczna pierzynke.

    • Redaktor

      Cebula jest uwzględniona. Zamiast boczku jest kiełbasa, która wydaje mi się jest bardziej popularna. A co do majonezu i czosnku ze śmietaną – tutaj jest wersja „mikstury” z przecierem pomidorowym, ale to kwestia gustu akurat.

  5. bart

    A do czego potrzebne jest masło? Jest jako składnik ale w przepisie jest niewykorzystane.

  6. bart

    tak też myślałem :)

  7. Zofija

    A ile tej wody?

  8. Ali

    Jak wam udało się zrobić tę potrawę dokładnie wg przepisu??? Piekę już 1,5 godziny w piekarniku, a ziemniaki ciągle twarde. Przerzuciłam wszystko na patelnię, pod przykryciem – ciągle twarde :(

  9. ola

    świetny przepis

  10. paszcza

    1. Ile potrzeba ziemniakow (kg)?
    2. Jak duze powinno byc naczynie zaroodporne? Bylbym wdzieczny za podanie wymiarow bokow postawy naczynia. Jesli podstawa jest owalna, prosze podac najwieksza szerokosc i najwiekszya dlugosc.
    3. Jaka powinna byc grubosc zapiekanki przed pieczeniem?
    Dziekuje!

  11. paszcza

    4. Jak cienkie powinny byc plastry ziemniakow? Czy grubosc 2 mm jest odpowiednia?
    Dziekuje!

  12. iwona

    a czy pieczarki i kiełbase trzeba wczesniej podsmażyc?

  13. Jula

    Każdą warstwę posypałam bazylią, oregano i odrobiną ziół prowansalskich. Ta zapiekanka to rewelacja! wszyscy w domu sie nią chętnie zajadali :)
    pozdrawiam

  14. malaa

    czy zamiast pieczarek można dodac coś innego ? Jeśli tak to co ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>